Další využití bílku
Bílek
Vaječný bílek v domácnosti používáme především k přípravě sněhu,který je důležitou součástí mnohých jídel.Chceme-li ušlehat pevný a tuhý sníh, přidáme do bílků před šleháním špetku soli.Bílky na šlehání nemají být studené,nejlépe se šlehají při teplotě 20°C.Sníh z bílků je také dobrým přípravkem k lepení papíru na sklo.Sníh necháme,aby se roztekl,papír jím natřeme,přiložíme na sklo a čistým měkkým hadříkem ho na chvíli přitlačíme.Tento postup můžeme úspěšně použít při lepení štítků na sklenice apod.Jeho výhodou je ,že tímto způsobem nalepený papír lze potom lehce smýt teplou vodou.Vaječný bílek ale stejně dobře lepí i porcelán a sklo,čistí tašky a zašlé kožené vazby knih.
Čerstvou skvrnu od bílku odstraníme vypráním ve studené nebo vlažné vodě(nikdy ne v teplé nebo dokonce vařící),starší vyčistíme čpavkem.